Články se štítkem: ceny potravin

CO SE STANE S CENAMI POTRAVIN V NÁSLEDUJÍCÍCH LETECH?

27.03.2023 | Potravinářská komora ČR již několik let varuje všechny zúčastněné strany, zemědělské ministry, celou vládu i další zástupce státní správy před možnými dopady Zelené dohody pro Evropu. „Green Deal“ a jeho dopady změní nevratně Evropu a nebude cesty zpět nebo jen za cenu extrémních výdajů. Bude stále obtížnější produkovat základní potraviny, chovat zvířata či pěstovat suroviny, na které jsme zvyklí. Vše budeme dovážet za vysoké ceny ze třetích zemí a bezpečnost a kvalita potravin významně poklesne.

STÁT SI POSVÍTÍ NA CENY POTRAVIN: SPADNE KONEČNĚ KLEC?

23.03.2023 | Stát zintenzivňuje kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to projevit i ve zlevnění potravin. Po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj mají kontroly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.

MINISTERSTVO: ZASTROPOVÁNÍ CEN POTRAVIN NEMUSÍ BÝT VÝHODNÉ

22.03.2023 | Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce zavést strop cen v obchodech jako na Slovensku. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky.

SNIŽOVÁNÍ CEN POTRAVIN? DŮVOD, PROČ TO NEJDE

23.02.2023 | Prostor pro snižování cen potravin v současné době není kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků. Novinářům to řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Náklady na výrobky se firmám podle komory meziročně zvedly o 50 až 80 procent a společnosti neměly prostor to promítnout do cen.

ÚSPORA 14 000 KORUN NA POTRAVINÁCH NA DOSAH RUKY?

13.02.2023 | Spolu s prudce se zvyšující cenou potravin vyvstává i otázka, kolik jich spotřebitelé znehodnotí a jakou finanční hodnotu vyhozené potraviny mají. Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a spolkem Zachraň jídlo nyní sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech.

SLOVY ODBORNÍKA: RŮST CEN OBĚDŮ ZPOMALUJE

10.02.2023 | Už druhý měsíc v řadě rostou ceny obědů meziměsíčně jen o halíře. V lednu dosáhla průměrná cena oběda 181 Kč, v prosinci loňského roku byla 180,40 Kč a v listopadu 2022 179,30 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice. „Potvrzují se tak naše predikce ze začátku letošního roku, že zdražování v gastro sektoru už bude pozvolnější,“ komentuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

KONEC ZDRAŽOVÁNÍ V ČECHÁCH! SVĚTLO NA KONCI TUNELU

31.01.2023 | Zatímco ceny základních potravin ve světě již od dubna roku 2022 postupně klesají, v Evropě i v naší zemi se naopak růst cen potravin stále nezastavil. A podle všeho se nezastaví ani na počátku roku 2023, i když lze velmi důvodně předpokládat, že tempo zdražování potravin se v ČR oproti roku 2022 výrazně sníží (to se již částečně děje), ceny některých druhů potravin se budou postupně stabilizovat, a ceny některých potravin mohou dokonce začít v příštím roce klesat.

CENY CUKRU V RUKOU OBCHODNÍCH ŘETĚZCŮ? NEKULA ŽÁDÁ VYSVĚTLENÍ

25.01.2023 | Cena cukru v obchodech stále roste. Od loňského září do prosince vzrostla o 44 %. Vliv na to mají nejen drahé energie, ale také vysoké obchodní přirážky supermarketů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) proto obchodní řetězce vyzval dopisem, aby vysvětlily vysoké ceny cukru na pultech obchodů.

V PLÝTVÁNÍ SE LEPŠÍME: MÁTE I VY ZVLÁDNUTÁ ŠETŘÍCÍ PRAVIDLA?

20.09.2022 | Plýtvání potravinami je v posledních letech čím dál častěji skloňované téma. I v dnešní době nakupujeme takové množství jídla, které nejsme schopni zkonzumovat, a tyto potraviny následně končí na skládce. Jak jsou na tom Češi doopravdy?

A KOLIK TO STOJÍ? DIVOKÉ ŠACHY S CENAMI V OBCHODECH

09.09.2022 | Při nákupu potravin se rozhodujeme podle řady parametrů, mezi nimiž cena zaujímá jednu z předních pozic. Je proto velmi důležité, aby obchodníci informovali o cenách tak, aby se měl zákazník možnost orientovat v kompletní nabídce a rozhodnout se o nákupu na základě všech relevantních údajů. Ne vždy ale prodejci zacházejí s cenami podle těchto zásad, které vycházejí ze zákona na ochranu spotřebitele, a zákazníkovi tak výrazně znesnadňují nákup.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.